DÖRMI

Lassan vége a szamóca-szezonnak, már csak elvétve találok párat  levelek alatt – ha szerencsés vagyok, megelőzöm a hangyákat, csigákat. Papírból viszont bármikor hajtogathatunk. Ez a hajtogatás képeslapra való, a nagyon egyszerű kosárkának vagy tálkának egy rekesze van, éppenhogy belesüllyed a pár szem eper.

strawberry in basket

Földieper a kosárban

Amikor gyerek voltam, minden nap kint játszottunk az udvarban, a kertben vagy valamelyik szomszéd gyereknél, csapatostul. Ha esett, a teraszra húzódtunk be, ott is lehetett hajtogatni, rajzolni. Játék volt a gizgaz, a lehullott zöld gyümölcs, a pitypang, a pásztortáska, a papsajt. Piacoztunk, a kosarat, pénztárcát újságpapírból hajtogattuk… Babaszobát rendeztünk be, a dekorációk szintén a kertből kerültek ki, a vadvirágokkal, fűbugákkal szépen feldíszítettük a kissámliból alakított babaházat… Ha nem volt kicsi cserép vagy pohárka, papírból hajtogattunk virágtartót.

baskets

Kétrekeszes kosárkák

 

basket

Kiskosár téglalapból

 

Kétrekeszes kosár

Kétrekeszes kosárka négyzetből

fruits in basket

Hajtogatott gyümülcsök a kétrekeszes kosárkában

 

fruits and basket

Alma, körte, kosárka.

Ha a kosárka hajtogatása előtt a négyzetet félbevágjuk, két kisebb kosárkát hajtogathatunk a két téglalapból.

A piacos játékhoz pénztárca is kellett. Ez a kétrekeszes, ügyes hajtogatás nagyon régi, még a nagymamámtól tanultam, ő pedig az iskolában, ahol a Fröbel-módszer szerinti kézügyesség-órákon papírhajtogatást is tanultak. Ez a klasszikus Fröbel-modell  1:1,5 arányú téglalapból hajtogatva a legjobb, de próbálkozhatunk más arányú téglalappal is.

wallet

Pénztárca

wallet

Fröbel: kétrekeszes pénztárca

wallet

Kétrekeszes pénztárca

Fröbel wallet

Pénztárca hajtogatása

 

Azt mondják, a bagolyfiókák hangja olyan, mint a hinta láncának csikorgása: ezzel a nyikorgó-csikorgó hanggal hívják a bagolymamát, hozzon nekik ennivalót. Én még nem hallottam, pedig biztosan lakik a szomszéd kertekben bagoly is. Lehet, hogy korábban alszom el, mint hogy a kisbaglyok megéheznének??

Hajtogassunk kicsi baglyot!

owl

Kicsi baglyok

 

Nézek fel a barackfára: hatalmas, csupa zöld levél, göcsörtös ág, de barack egy szál se. Bezzeg tavaly, majd lehasadtak az ágak, nem győztük üveggel, annyi lekvárt főztünk. Tavaly jó időre esett a virágzás, száraz, napos időre, jöttek a méhecskék, zümmögtek, poroztak. Az idei fura tavasz először előcsalogatta a bimbókat, nyitogatták is a szirmokat, aztán jött egy kemény fagy, a legtöbb virág megbarnult. A maradék se járt jobban, az esős, hideg időben nem jöttek a méhecskék.

Hajtogassunk barackvirágot, méhecskét, – és drukkoljunk, hogy kitartson a baracklekvár még egy ideig…

bee, flower

Barackvirág, méhecske

 

flower

Barackvirág

 

bee

Méhecske

 

Ha beszorulunk a szobába és nagyon unatkozunk, készíthetünk akváriumos hajtogatott halacskákkal. Ha vágunk néhány rést a doboz tetején és a halacskákat felfüggesztő cérna végére gombot erősítünk, még mozgatni is tudjuk a színes halakat.

paperfish

Papírhalacskák papírakváriumban

 

A cipősdoboz fedelét megtölthetjük homokkal, kavicsokkal, csigahéjjal, kagylóval, – és beleállíthatjuk a halacskákat, egy-egy gemkapoccsal kiegészítve. Hurkapálcára cérnát tekerünk, a végére egy kihajlított gemkapcsot kötözünk, és máris kész a pecabot. Kezdődhet a horgászverseny!!!

fish

Halacskák gemkapoccsal

 

fish tank

Halacskák a tóban

 

fishing

Horgászverseny

Jó kis eső volt, kuruttyolhatnak a békák – vadászhatnak rájuk a gólyák. Susana Arashiro találta ki ezt a végtelenül egyszerű békát. Ott üldögél a béka-kórus a vizililiom levelein!

frogs

Béka-kórus a vizililiom levelein

Ahhoz, hogy egyszerű legyen, két darabból kell hajtogatni a gólyát. A test nagyon hasonlít a hagyományos hattyúhoz, kis változtatással persze. A lábát vágni kell, hogy kettő legyen, de sebaj, attól még origami !

stork

Gólya

2014-ben töltöttem fel új hajtogatásokat legutóbb a Hajtogass a macival! albumba. Azt hiszem, itt az ideje, hogy szép lassan felrakjam az azóta készült oldalakat is. Kezdjünk nyári témával, legyen itt az első egy vizes téma: bálna, delfin, teknős.

bálna

Susana Arashiro: Kicsi bálna

 

Whale, dolphin, turtle

Bálna, delfin, teknős

Secured By miniOrange