Origami – First ever folds: house, castle

Origami – First ever folds: house, castle

Origami-First ever folds-houses

Origami-First ever folds-houses

The first origami for preschool kids is usually the most simple form: the house. A rectangle for the walls, another rectangle for the roof, thet is all they need. The walls can be folded with bookfold: in half. The top wall is moveable, open it up and draw who lives in the house. Doll? Or cat?The other way for walls is to fold the short sides of rectangle to the center, it is the cupboard-fold. Leave a gap in the middle, the door is open.

To fold the roof: fold the two short edges of the rectangle to the center, with corner-fold. After glueing the roof on top of the walls – above a bit – the walls and roof still easily open, and kids can draw, who lives in the attic…

Trees are ice-cone-folds.

A legelső hajtogatás, amit könnyen megtaníthatunk ovisoknak, a ház, a fenyő. A ház két téglalapból készül. A fal legegyszerűbb hajtogatása a félbehajtás. Ha felragasztjuk a házat, a fal felső lapja nyitható marad, be lehet rajzolni, ki lakik ott. Baba? Vagy cica? A másik, már két lépéses fal hajtásnál a két rövid oldalt a felező felé hajtjuk. Ha az oldalak nem érnek össze középen, akkor nyitva az ajtó. Akár összeér, akár nem, úgy ragasztjuk fel, hogy nyitható maradjon, és rajzolni lehessen belülre is.

A tető hajtásánál, sarokhajtással, a két rövid oldalt a középvonalhoz hajtjuk. Kétféleképpen ragaszthatjuk fel: a nyitott oldala felül van, akkor a padlás is nyitható, be lehet rajzolni, ki lakik a padlásszobában.

A fa tölcsérhajtás, visszahajtott “fagyival”.

Origami-First ever folds-castle

Origami-First ever folds-castle

With these first-ever-folds the little kids can create something together: the many little houses can form a castle, a village with church, landscape with hills and houses, decorating the school-room or illustrating a tale.

The blocks and towers of the castle are folded from different size rectangles. the roofs are from squares: simply fold in half diagonally for the houses, while use ice-cone-fold for the towers. Ice-cone-fold makes the trees too.

A legegyszerűbb kezdő hajtásokkal már közös képet készíthetnek a kicsik. A sok kis ház-alapból sokszobás kastélyt építhetnek. Az elemek téglalapból készülnek, a tornyok azért olyan karcsúak, mert a hosszanti hajtásvonal mentén hajtottuk félbe. A háztetők négyzetből készültek: a házikókhoz a négyzetet félbehajtottuk az átló mentén, a tornyok teteje ugyanaz, mint a fenyőfa hajtogatása: tölcsérhajtás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Secured By miniOrange