Origami Kéziratok – Origami manuscripts

 

1988-ban már létezett a Szórakaténusz Origami Kör. Voltak negyedéves magazinjaink – fénymásolt lapokból álltak, helyben, Kecskeméten lakó tagjaink kézbe, a távolabb lakók postán kapták meg.  Rendszeresen találkoztunk, minden hétfő délután együtt hajtogattunk a Szórakaténusz Játékmúzeum kecskeméti Játékműhelyében. Már nem csak hagyományos modelleket, és külföldi szerzők munkáit hajtogattuk, hanem egyre több saját origami modell született.

Egy városi pályázaton, nagy örömömre, nyertem 40 ezer forintot, amit egy origamit bemutató kiadvány szerkesztésére és kinyomtatására fordíthattam, így született meg az Origami Kéziratok sorozat első kötete: kézirat volt valóban, kézzel írt-rajzolt, saját és hagyományos origami modellek leírását tartalmazta.  Borítóit Haui József, vagyis a férjem készítette-rajzolta.

Az első füzetke nagyon gyorsan elfogyott, de az eladásából kinyomtathattam a másodikat, – és még egy adagot az elsőből…  Az első kettő behozta a saját költségét és még egy harmadikét… és így tovább, míg négy év múlva a 12 kötetes Kézirat-sorozat összeállt, – és elfogyott a pénz is az utolsó fillérig.

Nagyon egyszerű modelleket szerettem volna nagyon olcsón nagyon sok érdeklődő kezébe adni, egyben a Szórakaténusz Origami Kör létezését és elérhetőségét is hirdettem. Azt hiszem, az Origami Kéziratok kicsit megviselt példányai még most is megtalálhatók a papírhajtogatást szerető óvónénik, tanitónénik könyvtárában.

Az első kiadást még kézzel, az újabbat már géppel írtam, a rajzokat Letraset raszterrel pöttyöztem (emlékszik még valaki a letraset-ívekre???), de hamarosan belépett az életünkbe a számítógép, Egyeske.  CorelDraw 3.0 volt az első program, amivel hajtogatás-leírásokat készítettem… Nekem bevált, az újabb verziókkal bővültek a lehetőségek, egyszerűbbé vált a használat. Ma is ez a szerkesztő-programom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Secured By miniOrange