Ügyeskedő: hogyan készítsünk játékokat? * Magic fingers: how to make simple toys?

Régi hagyománya van a “Semmiből valamit” készítésnek. Nemcsak az olcsóság a lényeg, hanem az együtt-készítjük élmény: játszunk, beszélgetünk, ügyeskedünk – kicsit még tanulunk is észrevétlenül.

It is an old tradition: How to make something from nothing… To make a toy together with the kids it’s not only cheap, but a heart-warming experience: we are playing, talking, working, and a little bit learning together.

 

Paper owl from paper tube

Hogyan készítsünk papír-baglyot papírgurigából?

How to make a paper owl from a paper-tube? We need a coloured typing paper, some leftover gift-wrapping paper and small pieces of bright color paper. Scissors, glue, – and coins, small cup to draw around with a pencil, to get circles for the eyes, feet, beak.

First wrap around the papertube with a half sheet of  typing paper, tuck the paper into the tube both ends. Cut strips from the colored and patterned paper, – you can cut one side like feathers. Cut out circles, for the eyes and the feet, and also for the beak.

Pinch the wrapped tube’s upper edge, both side, and then crease a curve from pinch to pich. The two crescents will overlap – or at least meet in the middle.

Glue around the tube with the strips – or simply wrap around with the patterned paper.

Glue the eyes: the upper part will go slightly above the curve.  Create a square from a circle by folding the sides inward, then fold in half, and glue the beak on place.

Fold two large circles in half, and glue on the sides, to make wings – the half of the wings are on the body, glued on the side, while the other half is open. Two circles, folded in half, will make the feet.

You can hide little treasures, candy, stickers, chewing-gum, little toys under the owl.

 

Lamb-puzzle

Hogyan készül a filc-bárányka-rakosgató?

 

 How to make a felt-lamb puzzle?

Cut out the pieces from felt, or felt-like cleaning cloth. Cut a set of flowers, too. Glue another felt or artifical-felt on a cardboard, to make a background. Now the FUN begins: from the pieces you can constuct different pictures, simply press the pieces on the background – the fibres of felt will hold the pieces together. Endless fun!

Snowman from paper-roll

Hogyan készítünk hóembert gurigából?

There are several papertoys made from the papertube of toilet paper. The snowman is made from the tube, some kitchen-towel, a strip of wrapping paper, and a square of decorative gift-wrapping paper for the hat.

papirtaso-szoveges

 Only a few sheets of typing paper – and you can make a set of gift-bags for small gifts, candy or cookies, flower or fruits. The bag itself is a blank canvas: you can paint it, write on it, glue stickers of cut-out forms – or you can print on it, to make it a personalised gift.

Printer from paper-tube

Hogyan készítsünk nyomó-formát papír-gurigából?

The toilet paper tube is soft enough to press, roll, sink  – several simple shapes you can create on both open sides.  Mix some thick  paint – or simply some flour and water – pour on a plate, dip the roll in, and print with it on a colored surface. You can create pictures, or decorate your own paper-bag with some lovely design.

Tricolor flower

Hogyan készítsünk krepp-papírból kokárda-virágot?

An easy way to make a tricolor flower from three strips of soft paper, and a pipe-cleaner wire.

********************

Hogyan készítsünk konyhai törlőkendőből kézbábot?

HOW TO MAKE A HAND-PUPPET from cleaning cloth?

Puppet-mouse from kitchen cleaning cloth 1.

Varrott egérke törlőkendőből, 1.

A háztartási tisztító-kendők nem csak tisztításra alkalmasak, játékot is készíthetünk belőlök, lehet vágni, varrni, ragasztani, mint az igazi filcet. Egy csomagban három különböző színű kendő van, összesen hat darab. Egy kendő negyedéből készíthetünk egy egérke-bábot. A négyrét hajtott kendőt – ahogy a csomagból kivettük – rakjuk az asztalra, rá egy kistányért, és rajzoljuk körül.

Vágd ki a kendő negyedét, amire rajzoltál. Hihetetlen, de ebből az egy korongból három egérkét is készíthetünk. Ne dobd el a leeső részeket se, szükség lesz még rájuk.

Hand-puppet mouse 2.

Hogyan készül a varrott egér-báb? nr2

Hajtsd félbe a korongot, majd ismét félbe. a csúcsát csippentsd le ollóval, vagy jelöld meg filctollal – csak arra van szükségünk, hogy megtaláljuk a korong középpontját.

Vonalzó segítségével húzz egy vonalat a középponttól a korong széléig, majd még kettőt, hogy három részre osszad a korongot.

A korong egyharmadából készül az egérke teste és feje. Vágd ki a „tortaszeletet”, hajtsd félbe.

Nagyjából egyharmadnyi távolságra a csúcstól húzz egy kis vonalkát, ezzel az egérke nyakát jelölöd, a vágott szélen. Minél közelebb van a jelölés a csúcshoz, annál kisebb lesz az egérke feje.

Mouse hand-puppet, nr3.

Hogyan készül az egérke-kézbáb? 3.

A jelöléstől a forma alsó széléig összevarrjuk a tölcsérformát. A felső része nyitott marad! Erősítsük meg dupla öltésekkel a varrás elejét és végét, hiszen itt használat közben megfeszül majd az anyag. Most fordítsuk ki a tölcsért, a varrott széle belülre kerül.

Ilyen lett a varrás színe-oldala. Lapítsuk le a tölcsért, a varrás ismét a szélére kerül. A varrás felső végénél, óvatosan, hogy bele ne vágjunk az öltésekbe – vágjunk a csúcson egy vízszintes vonalat, több mint 2/3 részt. Le ne vágjuk egészen a csúcsot, mert ezzel lefejeznénk az egérkét!

Mouse-puppet, nr4.

Hogyan készítünk egérke-bábot 4.

Ilyen lett a bevágás. Itt is varrjuk össze a két szélét, a varrás elejét és végét dupla öltésekkel erősítsük.

Fordítsuk ki a fejet, így a varrás belülre kerül. Egy ceruza vagy az olló hegyes vége segítségével formázzuk hegyesre az egérke orrát.

Elkészült a test: a nyak-kivágásnál kikandikál majd a gyerek mutató- és középső ujja, mintha az egérke két mellső lába lenne.

Mouse-puppet nr5.

Hogyan készül a varrott egérke kézbáb? 5.

A korong kivágásánál leesett a négy sarok, most ezekből alakítjuk ki a füleket, a farkat. A faroknál könnyű a dolgunk, követjük az íves vágott szélét.

Egy-két öltéssel rögzítjük a farkincát a test alsó széléhez, a varrással ellentétes oldalon.

A fülek tövét összecsípjük, így varrjuk a fej felső szélére, kicsi kanál-formát alakítva.

Három szem gyöngyöt felvarrunk, így lesz szeme és orra. Egy szál fekete cérnából bajuszt és hajat is varrhatunk, – és ezzel el is készült a kéz-báb. Ez az alap-forma, tovább lehet díszíteni gombbal, gyönggyel, masnival – tetszés szerint.

A testszín, a fejforma, fülek, farok változtatásával lehet róka, farkas, cica, mókus is.

Mouse puppets

Jó bábozást kívánunk!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Secured By miniOrange